Maak samen nieuwe natuur in de Wehlse Broeklanden

Vondsten op 't Knapperslag. Waterdiertjes vangen

Nieuwsbericht, 11 juli 2016
 

Waterdiertjes vangen met basisschool De Plattenburg


Op 29 en 30 juni jl. heeft Herman Nijhof van Buur maakt Natuur in samenwerking met gidsen (in opleiding) van IVN De Oude IJsselstreek ongeveer 75 leerlingen van basisschool De Plattenburg onderzoek laten doen naar het waterleven bij het terrein ‘t Knapperslag (in bezit van de stichting Buur maakt Natuur). Uit de waterkar van het IVN kwamen schepnetten, loepen, bakjes en emmers, en het avontuur kon beginnen. Vanwege het onstabiele weer en het hoge, natte gras bij de Wehlse Beek werd besloten de amfibiepoelen op ’t Knapperslag te onderzoeken.

Aan de hand van de diertjes die in het water worden aangetroffen, kan worden vastgesteld of de waterkwaliteit goed, matig of slecht is. Schrijvertjes – zilverachtige torretjes, die over het water lopen – en vlokreeftjes (net minigarnaaltjes) komen alleen in goed water voor. De bloedzuiger weet zich in matig water nog te handhaven. Schoolkinderen vinden de bloedzuiger een eng beest, vanwege zijn naam, zijn donkere kleur en omdat hij zich van een balletje tot een lange worm kan uitrekken. Ook de posthoorn- en de poelslak komen in water van matige kwaliteit voor. In water van slechte kwaliteit, waar veel ‘landbouwwater’ op geloosd wordt, vinden we de slingerworm en de larve van de waterkever. Grote favoriet bij de kinderen was de snoek, de stille rover in kraakhelder water, waarin ook de libelle, de rugzwemmer en de waterschorpioen voorkomen.

Met uitzondering van de snoek hebben de basisschoolleerlingen al deze dieren wel een keer in hun schepnet gehad tijdens de twee onderzoeksdagen. Zelfs babysalamanders werden gevangen, met achter de kop nog uitwendige kieuwen. De staafwants bleek volgens de kinderen overeenkomst te vertonen met de wandelende tak. Opvallend waren de gevangen dikkoppen, van het formaat mannenpink. Waarschijnlijk zijn ze van de groene kikker, en ze gaan in dikkopvorm de winter in (overwinteren diep in de poel). Het veelvuldig geplons was afkomstig van de volwassen groene kikkers, die door de dichtheid van de waterplanten niet te vangen waren.

In de kleine poel groeiden de meeste waterplanten, waaronder lisdodde en kranswier. Kranswier duidt erop dat de poel nog maar kort geleden uitgegraven is en dus voedselarm is. De plant bouwt zijn ‘skelet’ op uit kiezelzuur, evenals de paardestaart aan land.

In de grote poel werd nauwelijks iets gevangen. Dit komt waarschijnlijk doordat het waterleven voortdurend verstoord wordt door de honden die hier van hun baasjes mogen zwemmen. Dat is niet de bedoeling. De poelen zijn bedoeld voor inheemse vissen en amfibieën.

De kinderen hebben genoten van het bezig zijn in de natuur, en de IVN-gidsen hebben ervaring opgedaan. Met dank aan de regionale IVN-afdeling.

Door: Herman Nijhof, juli 2016
Foto's: Marja Overkamp

 
foto slootjesvissen 2016

foto slootjesvissen

foto slootjesvissen

slootjesvissen

foto slootjesvissen

foto slootjesvissen

DOE MEE

 • Voor € 6,- m2

 • 100% besteed

 • Snel resultaat

Zij doen al mee!

 • Ida Spronk
 • Hans Legebeke
 • Huub Ploegmakers
 • Sander Turnhout Promotie
 • Hr. en Mvr. van Strien & van Strien- van Liempt.
 • Lutske Jepma
 • Anna van der Bruggen
 • Joop Bokhove
 • Sité Woondiensten
 • Marco van der Wagt

Alle deelnemers
't Knapperslag


Alle deelnemers
De Watertap