Maak samen nieuwe natuur in de Wehlse Broeklanden

Visbeleid en ontwikkeling poelen

Nieuwsbericht, 8 oktober 2014

Voorlichting of een strikt visbeleid in de gemeente Doetinchem? Dit vroegen we, Herman en Wilber, ons op 6 oktober af toen we bezig waren enkele struikjes op ’t Knapperslag te planten.

Vorig jaar hadden een paar ondeugende jongens het pas geplante materiaal op de wal met een zware kluit met een hoge boog in de poel gegooid. Dit jaar hebben de in 2013 geplante boompjes het op de hoge wal geweldig gedaan. De tien linden hebben het zwaar gehad. Dan weer te nat en dan weer te droog. Zelfs diepe droogte krimpscheuren zaten in de klei. Maar dankzij de inzet van trouwe watergevers is er maar een linde dood gegaan.
 

Ontwikkeling poelen

Op het terrein rond de twee poelen, waarvan de toplaag verwijderd is, begint al hier en daar al gewenste planten op te komen. Slechts hier en daar komen elzen en wilgen te voorschijn. Dit betekent dat we volgend jaar met een stel vrijwilligers aan “het boompje trekken” moeten om te voorkomen dat het rond de poelen een dicht broek- of wilgenbos wordt. In de poelen willen we graag veel licht en warmte. En vooral het schone kwelwater dat hier vanuit het Montferland omhoog kwelt. Let maar eens op… de waterstand in de poelen verschilt met de waterstand in de sloot parallel met het Vogelstraatje.
 

Salamanders, kikkers en insecten

Een poel wordt vooral aangelegd voor amfibieën. We willen hier graag kikkers, padden en salamanders in hebben. Deze diersoort legt eitjes zonder een schaal in het water als kikkerdril, paddensnoer of zoals het salamandervrouwtje doet eitje voor eitje klevend  onder een ondergedoken waterplantblad. Een kalkschaal voorkomt uitdrogen en daarom moeten deze amfibieën naar het water. Dankzij de genoemde sloot vind je hier reeds  kleine kikkertjes. Insecten zoals haften en libelles zetten in een paringswiel ook de eitjes af net onder het wateroppervlakte op waterplanten. En dit jaar waren er al prachtige libellensoorten boven de poelen te zien. Deze libellen waren op jacht naar andere vliegende insecten.
 

Toen kwam de grote boze wolf

Veel mensen weten niet dat vissen en amfibie- eitjes niet samen gaan in een poel. Karpers, koi karpers, windes, gewone goudvissen en misschien nog meer soorten vis zijn gek op deze zachte eitjes. Buur maakt Natuur heeft deze poelen met het doel om meer amfibieën hier te krijgen laten aanleggen. Dus geen vis in de poelen. Van nature komen er wel stekelbaarsjes in.
 

Goudvissen

Twee jongens waren bezig met een schepnet en hengels, toen we aan het planten waren. Uit een heel klein poeltje schepte een van de jongens de nodige goudvissen. En zij wisten dat in de poel grotere exemplaren zaten en met behulp van boterhammen lokten zij deze koi’s en andere karpers naar de dobber. Wat me opviel dat deze jongens de vissoorten prima konden herkennen en benoemen. Bovendien vertelden ze dat een oom nog wel enkele goudvissen in zijn vijver had en er wel vanaf wilde.

Wetende dat  er in de Wehlse Beek roofvissen (snoeken) zitten, heb ik de jongens maar een verhaal over leeuwen en tijgers verteld. Ze vriendelijk verzocht de gevangen en meegebrachte vissen in deze beek uit te zetten. Al met al een voor beide partijen, de planters en de vissers, een leerzame middag.

En denk eraan: SVP geen vissen uitzetten in de poelen op ’t Knapperslag!

Tekst: Herman Nijhof. Foto's: Wilber Thus.

Foto: vis in poel BmN
Foto: Jongens vissen in de poelen 1 jaar nadat deze zijn gegraven.

Foto: vis in poel BmN
Foto: Ze tonen hun vangsten, goudvissen en al behoorlijk grote karpers.

Foto: vis in poel BmN
Foto: Deze vissen zijn door mensen in de poelen uitgezet.

Foto: 'doorkijkje' vanaf de houtwal op de poel
Foto: Doorkijkje vanaf de houtwal op de poelen.

Foto: De poelen 1 jaar na uitgraven.
Foto: De poelen 1 jaar na uitgraven. Eerste vegetatie komt op gang.

DOE MEE

 • Voor € 6,- m2

 • 100% besteed

 • Snel resultaat

Zij doen al mee!

 • Ida Spronk
 • Hans Legebeke
 • Huub Ploegmakers
 • Sander Turnhout Promotie
 • Hr. en Mvr. van Strien & van Strien- van Liempt.
 • Lutske Jepma
 • Anna van der Bruggen
 • Joop Bokhove
 • Sité Woondiensten
 • Marco van der Wagt

Alle deelnemers
't Knapperslag


Alle deelnemers
De Watertap