Maak samen nieuwe natuur in de Wehlse Broeklanden

Terugblik op eerste Knapperslagcross

December 2015,

Na maanden van voorbereiden was het in september dan eindelijk zover. De eerste Knapperslagcross door de natuur van de Wehlse Broeklanden. Het was een groot succes en wij, de organisatoren, kijken met een goed gevoel terug op het evenement. Natuurlijk ging niet meteen alles vlekkeloos, dat geeft ons extra stimulans om het volgend jaar nog beter te kunnen doen! Veel lopers waren verrast door de mooie omgeving en hebben gezegd zeker terug te komen. Dit kwam ook mede door de zonnige dag. Een aantal lopers vonden dit een zeer goed alternatief voor bv. de Postbankloop.

Dat er volgend jaar een nieuwe editie van de Knapperslagcross komt is zo goed als zeker. De datum is ook al gepland. De tweede Knapperslagcross zal plaatsvinden op zondag 25 september 2016. Wij hopen dat u ook dan weer mee wilt doen!

Wat bracht de Knapperslag op voor de aankoop van nieuwe natuur op buurgrond ’t Knapperslag? Er liepen 77 volwassen deelnemers mee met de cross. 48 deelnemers liepen de 5 kilometer en 29 deelnemers hadden de moet om de 10 kilometer te lopen. De volwassenen brachten samen 722 euro op. Dat is goed voor 120 vierkante nieuwe natuur. Kinderen mochten zich vrij laten sponsoren. Zij brachten aan sponsorgeld 130 euro binnen. Al het geld van de kinderen is direct omgezet in nieuwe natuur. Inez Schut, 9 jaar, liep dapper mee en zij had in haar buurtje 64,50 euro opgehaald! 22 vierkante meter natuur.

De deelnemers waren vooral hardlopers hier uit Doetinchem en vaak lid van Argo-Atletiek, maar toch waren er lopers uit Amsterdam, Apeldoorn, Enschede, Haarlem en Nijmegen. Deze lopers, die van verder weg kwamen, zullen zeker propaganda maken voor deze cross in hun stad.

Natuurlijk waren er schoonheids- en beginnersfouten, zoals de geluidsinstallatie en het ontbreken van startnummers. De route had hier een daar duidelijker aangegeven kunnen zijn. Dat willen de volgende keer verbeteren en op de moeilijke punten proberen betrokken ouderen uit de wijk neer te zetten. Een buurtbewoner nam deze taak op een moeilijk punt spontaan op! De kinderen kregen limonade, maar ook de volwassenen hadden ook behoefte aan water. Het drinkwater konden we zomaar halen bij een buurman!

Maar… als je de foto’s eens bekijkt, wat een enthousiasme straalt daar van af. De warming-up voor zowel voor kinderen als volwassenen door de grote hardloper Gert-Jan Wassink sloeg geweldig aan. Voor volgend jaar heeft hij toegezegd weer terug te komen en wat extra attributen voor de cross mee te brengen.

Voor mij is het niet voor te stellen dat je op zo’n onregelmatige ondergrond met zo’n snelheid kunt lopen, waar ik meestal op klompen loop. En dan de tijdsverschillen. De ene loper rent 10 kilometer in dezelfde tijd als de andere de vijf loopt. Het doorzettingsvermogen van vele kinderen, die over de hoge bult liepen. En dit willen we er graag inhouden: iedereen loopt en verricht zijn persoonlijke prestatie. Dus geen wedkamp!

Van de sporthal werd alleen maar gebruik gemaakt voor de inschrijving en het achterlaten van tassen. We hadden verwacht dat de hardlopers zouden gaan douchen. Hiervan werd bijna geen gebruik gemaakt. Toch hebben we een inschrijvingslocatie nodig met daarbij een ruime parkeergelegenheid. En dat blijft het winkelcentrum “de Bongerd”.

Het bestuur van Buur maakt Natuur blijft er voor streven dat de toegezegde intervaltraining traject, op het Vogelstraatje van één kilometer, verwezenlijkt zal worden in 2016.

Ook willen wij de vrijwilligers bedanken die tijdens de Knapperslagcross hand- en spandiensten verrichten in de sporthal, bij de opbouw langs de route en in de voorbereiding. Bedankt! Alle helpers en hardlopers bedankt voor jullie inzet.

Herman Nijhof, Secretaris BmN


Knapperslagcross in beeld:

Buur maakt Natuur heeft verscheidene foto’s gemaakt. Het zijn teveel foto’s om op de website te kunnen plaatsen. Daarom hebben wij deze voor het gemak in een Facebookalbum geplaatst. Foto’s: Wilber Thus.
 

Het kerstcadeau van Buur maakt Natuur voor iedere natuurliefhebber en sporter. Foto's van de eerste echte...

Posted by Stichting Buur maakt Natuur on dinsdag 22 december 2015


Meer Knapperslagcross:

'Knapperslagcross is een prima alternatief voor de Postbankloop' dat schrijft Argo Atletiek in een prachtig verslag over de cross van afgelopen zondag. Volgens de deelnemers onder Argo was de cross “machtig mooi”, “enorm zwaar”, maar vooral ook “volgend jaar weer!”.

Knapperslagcross 2015 door de ogen van Timo Steijntjes. Timo Steijntjes is bewoner van de Wehlse Broeklanden en trekt er graag op uit met zijn camera. Zo was hij ook aanwezig bij de Cross en heeft daar talloze fraaie foto’s gemaakt.

  -   Stad Doetinchem: “Knapperslagcross door natte Wehlse Broeklanden” (PDF)
  -   Stad Doetinchem: “Eerste Knapperslagcross door Wehlse Broeklanden” (PDF)
  -   Weekendkrant: “Rennen voor nieuwe natuur” (PDF)
  -   Gemeentepagina: “Knapperslagcross 2015: Loop voor de natuur” (PDF)
  -   Argo Atletiek: “Knapperslagcross”
  -   Knapperslagcross Buur maakt Natuur (historie)

DOE MEE

 • Voor € 6,- m2

 • 100% besteed

 • Snel resultaat

Zij doen al mee!

 • Ida Spronk
 • Hans Legebeke
 • Huub Ploegmakers
 • Sander Turnhout Promotie
 • Hr. en Mvr. van Strien & van Strien- van Liempt.
 • Lutske Jepma
 • Anna van der Bruggen
 • Joop Bokhove
 • Sité Woondiensten
 • Marco van der Wagt

Alle deelnemers
't Knapperslag


Alle deelnemers
De Watertap