Maak samen nieuwe natuur in de Wehlse Broeklanden

Terugblik op de Knapperslagcross 2018

Nieuwsbericht, 20 oktober 2018

Op zondag 30 september werd voor de vierde keer in de Wehlse Broeklanden de Knapperslagcross gehouden, een natuurloop voor jong en oud, voor renners en wandelaars. De dag begon fris en met nevel boven ons terrein, ’t Knapperslag. Maar de zon nam al gauw in kracht toe, de nevel loste op en de eerste deelnemers meldden zich snel.


Foto: Wilber Thus
 

Opening door de wethouder

Wethouder Ingrid Lambregts opende het evenement met een korte toespraak, waarin ze de wapenfeiten van het afgelopen jaar de revue liet passeren. Zo zijn er in het kader van de CO2-compensatie door Energiebedrijf ENGIE 6.500 bomen en struiken geplant op ons terrein, en in Gaanderen is begonnen met de aanleg van een rivierduingebied, De Watertap, beheerd door de plaatselijke BmN-werkgroep.


Wandelen en kindercross

Na de opening vertrokken de wandelaars onder leiding van natuurgidsen van het IVN De Oude IJsselstreek voor een informatieve tocht langs de Wehlse Beek en door de natuurgebieden ’t Knapperslag en de Greephorst. Inmiddels was de jeugd zich aan het warmlopen, en om half elf begonnen ze fanatiek en vol energie aan de kidsrun van 1 kilometer. Nadat ze met rode hoofden over de finish waren gekomen, kregen ze een medaille.


De winnaars van de 5 & 10 km

Even later verzamelden de hardlopers van de 5 en 10 kilometer zich voor hun warming-up. Ook zij gingen fris en vrolijk van start en kwamen bezweet, moe en tevreden over de finish. Het parcours over deels onverharde en ongebaande paden is redelijk zwaar, een mooie uitdaging voor de echte renner...

Op de Knapperslagcross is iedere deelnemer winnaar, en de grote winnaar is de natuur, die er dankzij de inzet van velen weer tientallen vierkante meters bij heeft gekregen. Toch willen we een paar mensen speciaal in het zonnetje zetten. Allereerst onze geluidsman Mart de Feiter, die ook dit jaar weer voor ons klaarstond met zijn muziek en microfoon en voor een lekker achtergrondsfeertje zorgde. Bedankt, Mart!

Snelle jongens op de vijf kilometer waren Sander Lieftering en Merijn Heijink (respectievelijk nummers 1 en 3). Sietse Brouwer finishte als tweede. Op de tien kilometer kwam wethouder Jorik Huizinga als eerste binnen, Rik Driever als tweede, en André Jorissen als derde. Eerste vrouw op de tien kilometer was Rozemarijn van der Meulen.

Ook dit jaar hadden we een bijzondere deelnemer: hondje Ella, vergezeld van haar vrouwtje Everdien van Zadelhoff. Niet iedere hond kan zomaar een cross rennen. Het dier moet net als tweebenige renners goed getraind zijn en liefst aan een elastische riem lopen.


Foto: Ineke Lenting, de eerste binnenlopers op de 5 km.
 

De opbrengst

Het aantal deelnemers bedroeg dit jaar 81, waarvan 20 kinderen, 10 wandelaars en 51 hardlopers. Het totaal bijeengelopen netto bedrag is € 622,76 wat staat voor 103 m2 nieuwe natuur.


Het college van Doetinchem

We kunnen ieder jaar rekenen op de aanwezigheid van wethouder Ingrid Lambregts (o.a. ruimtelijke ordening, natuur en landschap), die ons werk een warm hart toedraagt en altijd met veel enthousiasme onze cross opent. Deze keer had ze twee collega’s meegenomen: Jorik Huizinga (o.a. gebiedsvisies) en Rens Steintjes (o.a. sport). Jorik Huizinga is al genoemd als eerste op de tien kilometer. Rens Steintjes deed mee aan de natuurwandeling.


Foto: Ineke Lenting, de eerste binnenlopers op de 10 km waaronder wethouder Jorik Huizinga (links).
 

Dank aan vrijwilligers

Ook kunnen we elk jaar een beroep doen op een legertje vrijwilligers: EHBO’ers, routebegeleiders, fotografen en inschrijvers. En het is natuurlijk geweldig dat Henk van Slageren van Pitch&Putt Golf Doetinchem altijd weer zijn terrein ter beschikking stelt. Bedankt, iedereen!

De Knapperslagcross is naast een sportief evenement ook een mooie manier om de natuur in de Wehlse Broeklanden onder de aandacht te brengen. Bovendien hopen we belangstelling te wekken voor het werk van de stichting Buur maakt Natuur. We kunnen extra hulp goed gebruiken: mensen die willen meedenken in de werkgroep, anderen die liever hun handen uit de mouwen steken en onderhoud in het veld willen plegen, of door donateur te worden.


Jubileum 2019

Volgend jaar is het feest, want dan vieren we het eerste lustrum van de Knapperslagcross. We hopen jullie op zondag 29 september 2019 aan de start te zien!


Wij hopen dat u in 2019 weer van de partij bent.
Dan vindt de cross plaats op zondag 29 september, op dezelfde locatie en op dezelfde tijd. Zet u die datum vast in uw agenda?

 


Meerdere fotografen hebben van het evenement foto's gemaakt. U bent ze vast wel ergens tegengekomen langs het crossterrein, staand in de sloot, liggend in de berm, achternagezeten door honden, zittend in een boom... Zonder gekheid: hieronder kunt u doorklikken naar de uitgebreide fotorapportages! U staat er als loper ongetwijfeld bij!
 


Foto: Ineke Lenting, onze geluidsman Mart de Feiter..

DOE MEE

 • Voor € 6,- m2

 • 100% besteed

 • Snel resultaat

Zij doen al mee!

 • Ida Spronk
 • Hans Legebeke
 • Huub Ploegmakers
 • Sander Turnhout Promotie
 • Hr. en Mvr. van Strien & van Strien- van Liempt.
 • Lutske Jepma
 • Anna van der Bruggen
 • Joop Bokhove
 • Sité Woondiensten
 • Marco van der Wagt

Alle deelnemers
't Knapperslag


Alle deelnemers
De Watertap