Maak samen nieuwe natuur in de Wehlse Broeklanden

Mooie opbrengst voor natuur tijdens Knapperslagcross 2016

Nieuwsbericht, 1 november 2016


Foto: Ton Smilde

Op zondag 25 september was het tijd voor de jaarlijkse Knapperslagcross, en evenals vorig jaar was het weer een feestelijk en sportief evenement. De organisatie van de cross is in handen van de Stichting Buur maakt Natuur en ARGO Atletiek, en met het geld dat bijeen wordt gerend en gewandeld wordt grond aangekocht op het terrein ’t Knapperslag aan de Vogelstraat. Deze grond wordt vervolgens ontwikkeld tot nieuwe, vrij toegankelijke natuur, dit in samenwerking met de gemeente Doetinchem.

Alles zat deze zondag mee: de opkomst was goed, het weer kon niet beter en iedereen had zijn beste humeur meegenomen. Start en finish waren dit jaar op het terrein van Pitch & Putt Golf Doetinchem, tegenover ’t Knapperslag, zodat iedereen meteen kon zien voor welk prachtig doel hij/zij zich in het zweet rende.

Het feest werd geopend door de Wethouder van natuur & landschap, mevrouw Ingrid Lambregts, die in haar praatje ook melding maakte van het nieuwe intervaltraject voor hardlopers aan de Vogelstraat. Het traject is er gekomen dankzij een schenking van Sportschool De Open Lucht uit Nijmegen, die tijdens de cross werd vertegenwoordigd door Sander Turnhout en zijn sportieve zonen.

Na de warming-up onder begeleiding van muziek (uitstekend verzorgd door Mart de Feiter) ging de kindercross als eerste van start. Het was een rondje van een kilometer over ’t Knapperslag, grotendeels ongebaand terrein, maar daar lieten de jongens en meiden zich niet door afschrikken, en ze kwamen allemaal rennend en met rode konen weer over de finish. Voor de wandelaars was er een route van ongeveer anderhalf uur uitgezet, onder begeleiding van gidsen van het IVN, die tijdens het lopen allerlei interessants vertelden over natuur en cultuur in de Wehlse Broeklanden.

De volwassen hardlopers konden kiezen tussen een run van vijf en tien kilometer. Het was voor sommigen wel even wennen dat het traject niet over het vertrouwde asfalt ging, maar dat er geduchte hobbels en kuilen op de route lagen. Op het hondenlosloopveld werden sommigen bovendien belaagd door boze hondenbezitters, maar van kleerscheuren of kuitenbijters was gelukkig geen sprake. Er waren geen uitvallers, en over het algemeen waren de lopers zeer te spreken over de cross.

Na de finish mochten lopers en wandelaars een gezonde versnapering halen bij het standje van Landwinkel De Verse Kers uit Wehl. Voor sommige deelnemers was de cross een eerste kennismaking met de natuur in de Wehlse Broeklanden, en naast het inzamelen van geld is dat uiteraard ook een belangrijk doel van het evenement.

De Knapperslagcross heeft dit jaar een nettobedrag van €715,77 opgebracht, geld dat geheel ten goede komt aan de ontwikkeling van nieuwe natuur. De sponsorloop door de kinderen leverde maar liefst €79,50 op. Volwassenen haalden met hun inspanning €636,27 binnen. Samen goed voor 119 m2 natuur. Bovendien heeft een groepje leden van Landschapswerkgroep IVN de Oude IJsselstreek €126,- geschonken ter gelegenheid van hun 25-jarig jubileum, waarvoor dank!

De organisatoren van de cross – leden van Buur maakt Natuur en Argo Atletiek – kijken zeer tevreden terug op een geslaagde dag. We danken de deelnemers voor hun enthousiasme en hun bereidheid bij te dragen aan het scheppen van nieuwe natuur in ons gebied.

We hopen dat u in 2017 weer van de partij bent.
Dan vindt de cross plaats op zondag 1 oktober. Zet u die datum vast in uw agenda?

 


Meerdere fotografen hebben van het evenement foto's gemaakt. U bent ze vast wel ergens tegengekomen langs het cross terrein, staand in de sloot, liggend in de berm, achterna gezeten door honden, zittend in een boom... Zonder gekheid, hieronder kunt u doorklikken naar de uitgebreide fotorapportages! U staat er als loper ongetwijfeld tussen!


Foto: Ton Smilde

DOE MEE

 • Voor € 6,- m2

 • 100% besteed

 • Snel resultaat

Zij doen al mee!

 • Ida Spronk
 • Hans Legebeke
 • Huub Ploegmakers
 • Sander Turnhout Promotie
 • Hr. en Mvr. van Strien & van Strien- van Liempt.
 • Lutske Jepma
 • Anna van der Bruggen
 • Joop Bokhove
 • Sité Woondiensten
 • Marco van der Wagt

Alle deelnemers
't Knapperslag


Alle deelnemers
De Watertap