Maak samen nieuwe natuur in de Wehlse Broeklanden

Knapperslagcross 2017

Nieuwsbericht, 29 oktober 2017

Evenals de twee voorgaande jaren was het tijdens deze derde editie van de Knapperslagcross uitstekend hardloop- en wandelweer, met een heerlijke oktoberzon. Daardoor meldden zich ook ’s morgens nog veel enthousiastelingen aan de inschrijftafel om deel te nemen aan de 5- of 10-kilometerloop, de kindercross of de rustige natuurwandeling onder leiding van gidsen van het IVN De Oude IJsselstreek.


Foto: Wilber Thus
 

Organisatie

De organisatie van de Knapperslagcross was weer in handen van de Stichting Buur maakt Natuur, in samenwerking met ARGO Atletiek, en er mocht weer gebruik worden gemaakt van het terrein van Pitch & Putt Golf Doetinchem, tegenover ’t Knapperslag. En om ’t Knapperslag was het die dag allemaal te doen. Bij de start en aan het eind van de loop kwamen de deelnemers langs en door het gebied, waar mede dankzij hun inspanningen nieuwe natuur kan worden aangelegd.
 

De voorbereidingen

Al vroeg in de ochtend waren diverse vrijwilligers in de weer om alles gereed te maken voor de loop. De inschrijftafel werd opgesteld, de startplek gereedgemaakt, en op drie plekken werd een drinkplaats ingericht (bij de start, aan de Vogelstraat en op De Greephorst). Mart de Feiter zorgde ook dit jaar weer voor het geluid en de nodige muzikale vitaminen, Bas Waterham voor de warming-up en Landwinkel De Verse Kers voor een lekkere appel na de loop.
 

Opening, kindercross en medaille.

Om 10:15 uur werd de ochtend officieel geopend door wethouder Ingrid Lambregts en Wim Beijer, de nieuwe voorzitter van Buur maakt Natuur. Daarna was het aan de jeugd om hun skills te tonen op het parcours van 1 kilometer. Vol enthousiasme gingen ruim 13 kinderen van start, een enkeling op de sterke schouders van vader. Van tevoren hadden de kinderen door middel van sponsoring een leuk bedrag opgehaald voor de natuur. Na afloop was er voor iedereen prijsje in de vorm van een medaille. Ze waren supertrots!
 

De blotevoetencross

Na een goede warming-up gingen de volwassenen om 11.00 uur van start. ‘Weggeschoten’ door Ingrid Lambregts liepen ze 5 of zelfs 10 kilometer door de Wehlse Broeklanden en de aangrenzende woonwijk De Huet. Het parcours was dit jaar wat zwaarder door het natte weer van eind september. Nu waren het niet alleen de hobbels en kuilen op de route die het moeilijk maakten, maar ook het natte gras, de modder en vooral het water dat op de leemgronden van o.a. ’t Knapperslag bleef staan. Her en der ontstond een glijpartij, zonder ongelukken, maar wel onder de nodige hilariteit. Daar waar de een om het water heen probeerde te rennen, sprong de ander er met ferme stappen dwars doorheen. Eén deelnemer is uitgeroepen tot ‘Die-hard Knapperslagcrosser’ want hij wist het hele parcours op blote voeten af te leggen!! Uiteindelijk kwamen er 63 lopers over de finish. De snelste liep de 5 km in 23 minuten en 8 seconden. Een andere loper deed 37 minuten en 50 seconden over de 10 km. Een mooie prestatie! (Foto rechts: Timo Steijntjes)
 

Natuurwandeling

Ook de 14 deelnemende wandelaars hebben genoten. Hun route voerde langs de oever van de Wehlse Beek in de richting van Eldrik. Vervolgens namen ze een van de oudste weggetjes van Doetinchem, de Belderstraat, om zo langs havezate Barlham en Ter Essent te lopen. De IVN-gidsen hebben veel verteld over de omgeving en de natuurwaarden van het gebied. Bij ’t Knapperslag eindigde de wandeling. Helaas hebben enkele personen de wandeling gemist door een foutieve aankondiging bij de start, hier gaan wij bij de komende editie beter op letten.
 

De opbrengst voor natuur

De dagen na de cross is de eindbalans opgemaakt. De Knapperslagcross heeft dit jaar een nettobedrag (minus onkosten tot een maximum van 2 euro per deelnemer) van € 562,32 opgebracht, geld dat geheel ten goede komt aan de ontwikkeling van nieuwe natuur op ‘t Knapperslag. De sponsorloop door de kinderen leverde maar liefst €52,00 op. Volwassenen haalden met hun inspanning €616,00 binnen. Samen goed voor 94 m2 natuur.
 

Dank voor uw deelname.

De organisatoren van de cross - leden van Buur maakt Natuur en Argo Atletiek - kijken zeer tevreden terug op een geslaagde dag. We danken de deelnemers voor hun enthousiasme en hun bereidheid bij te dragen aan het creëren van nieuwe natuur in ons gebied. Wij organiseren de cross niet alleen voor het wedstrijdelement, maar vooral om mensen op een aangename en sportieve manier in aanraking te brengen met de (deels nieuwe) natuur in onze omgeving.
 

Wij hopen dat u in 2018 weer van de partij bent.
Dan vindt de cross plaats op zondag 30 september, op dezelfde locatie en op dezelfde tijd. Zet u die datum vast in uw agenda?

 


Meerdere fotografen hebben van het evenement foto's gemaakt. U bent ze vast wel ergens tegengekomen langs het crossterrein, staand in de sloot, liggend in de berm, achternagezeten door honden, zittend in een boom... Zonder gekheid: hieronder kunt u doorklikken naar de uitgebreide fotorapportages! U staat er als loper ongetwijfeld bij!


Foto's: Wilber Thus


 

DOE MEE

 • Voor € 6,- m2

 • 100% besteed

 • Snel resultaat

Zij doen al mee!

 • Ida Spronk
 • Hans Legebeke
 • Huub Ploegmakers
 • Sander Turnhout Promotie
 • Hr. en Mvr. van Strien & van Strien- van Liempt.
 • Lutske Jepma
 • Anna van der Bruggen
 • Joop Bokhove
 • Sité Woondiensten
 • Marco van der Wagt

Alle deelnemers
't Knapperslag


Alle deelnemers
De Watertap