Maak samen nieuwe natuur in de Wehlse Broeklanden

Buur maakt Natuur in de finale landelijke Pluk-prijs!

Nieuwsbericht, 6 mei 2013

afbeelding gelderse pluk van de petteflet natuur en landschapsprijs 2013Op zondag 5 mei werd in de radio uitzending van Vroege Vogels bekend gemaakt dat Buur maakt Natuur genomineerd is voor de landelijke Pluk van de Petteflet Natuur- en Landschapsprijs. Het initiatief van Buur maakt Natuur om nieuwe natuur aan te leggen in de Wehlse Broeklanden te Doetinchem, en daarbij bewoners weet  te betrekken, is samen met drie andere landelijke projecten in de race voor de hoofdprijs, een bedrag van € 3000. Het publiek bepaalt uiteindelijk wie de winnaar wordt en kan nog tot 1 juni stemmen op zijn favoriet via www.vroegevogels.nl.

Buur maakt Natuur werd voorgedragen door Staring Advies, omdat zij via een nieuwe en aansprekende methode, crowdfunding, nieuwe natuur wil realiseren bij Doetinchem. Deelnemers, die buren worden genoemd schenken 6 euro per m2 waarmee landbouwgrond wordt terug gebracht naar natuur. De deelnemende buren worden  actief betrokken en participeren mee in het project in de Wehlse Broeklanden. Gestart wordt met een gebied van vier hectare, ’t Knapperslag, dat de stichting binnen vijf jaar in haar bezit wil hebben.

Het gebied de Wehlse Broeklanden is een groot agrarisch uitloopgebied tussen Doetinchem en Wehl. In het gebied bestaan volop kansen voor landschappelijke ontwikkeling ten behoeve van natuur en recreatie. Door het realiseren van natuur wil de Stichting Buur maakt Natuur een positieve draai geven aan het landschap en een gezonde leefomgeving creëren voor  inwoners van Doetinchem, Wehl en omstreken. Het doel is om flora en fauna in het gebied te versterken en te behouden. Dit doet Buur maakt Natuur geheel op vrijwillige basis.
 

Elke dag dichtbij huis genieten

"'t Knapperslag grenst aan de Doetinchemse wijk De Heut. Daar willen we natte natuur aanleggen, met paddenpoelen, een wal voor oeverzwaluwen en ijsvogels, een vleermuiskelder en andere mooie dingen waar mensen uit de buurt van kunnen genieten", vertelt initiatiefnemer Herman Nijhof.

Hij kwam op het idee tijdens één van zijn vele fietstochten door het gebied. "Door de jaren heen zag ik dat het landschap verloederde. Oude laanbomen en hagen waar huismussen nestelden weg. Oude boerderijen waar zwaluwen zaten zijn afgebroken. Fazanten, patrijzen: soorten die hier vroeger leefden zijn uit het beeld verdwenen. Met dit project willen we planten en dieren weer een plek geven om te leven ".
 

Zelf meedoen?

Mensen uit de buurt, maar ook daarbuiten, worden uitgenodigd mee te doen. "Er zijn bijvoorbeeld allerlei initiatieven waarbij je CO2-uitstoot kunt compenseren, door geld te geven voor de aanplant van bomen in het buitenland. Wij denken dat het veel leuker is om dit in je eigen omgeving te doen, waar je er zelf ook elke dag van kunt genieten".
 

Initiatief Pluk van de Petteflet

De Pluk van de Petteflet Natuur- en Landschapsprijs is een project van de Natuur en Milieufederaties, waaronder de Gelderse Natuur en Milieufederatie en radioprogramma Vroege Vogels. Vroege Vogels en de Natuur en Milieufederaties loven de Pluk van de Petteflet Natuurprijs uit voor het beste idee om de natuur en het landschap in Nederland te verfraaien. De prijs is vernoemd naar het gelijknamige kinderboek uit 1971 van schrijfster Annie M.G. Schmidt en illustrator Fiep Westendorp. In het boek zet de hoofdrolspeler Pluk zich met succes in om het betegelen van een groen gebiedje achter de Petteflet te voorkomen. Ook redt hij de zeldzame Krullevaar. De landelijke jury onder voorzitterschap van Flip van Duijn, de zoon van Annie M.G. Schmidt, heeft uit alle provinciale genomineerden vier kandidaten geselecteerd waaronder Buur maakt Natuur. Het publiek mag bepalen welke van deze genomineerden het beste plan heeft.

U kunt stemmen tot 1 juni en maakt daarbij kans op het boek van Pluk van de Petteflet van Annie M.G.Schmidt en Fiep Westendorp. Als u enthousiast bent geworden, vragen wij u dit bericht verder te delen. Elke stem telt. Stemmen op de website van Vroege Vogels: www.vroegevogels.nl.
 

Extra

DOE MEE

 • Voor € 6,- m2

 • 100% besteed

 • Snel resultaat

Zij doen al mee!

 • Ida Spronk
 • Hans Legebeke
 • Huub Ploegmakers
 • Sander Turnhout Promotie
 • Hr. en Mvr. van Strien & van Strien- van Liempt.
 • Lutske Jepma
 • Anna van der Bruggen
 • Joop Bokhove
 • Sité Woondiensten
 • Marco van der Wagt

Alle deelnemers
't Knapperslag


Alle deelnemers
De Watertap