Maak samen nieuwe natuur in de Wehlse Broeklanden

BmN 2e prijs na Pluk-nominatie

Nieuwsbericht, 5 juni 2013

Buur maakt Natuur heeft een tweede prijs behaald in de Pluk van de Petteflet Natuur en Landschapsprijs 2013. Dit werd afgelopen zondag, 2 juni, bekend gemaakt in de live radio-uitzending van Vroege Vogels. De eerste prijs ging naar de 19-jarige Jelle Medema uit Groningen met zijn idee voor de “makkelijke moestuin”.
 

Uitzending aan het Naardermeer

De radio-uitzending van Vroege Vogels vond zondag plaats vanuit het bezoekerscentrum ‘Stadszicht’ van Natuurmonumenten aan het Naardermeer. Presentatie werd verricht door Menno Bentveld. Alle genomineerden waren voor de prijsuitreiking aanwezig. Namens Buur maakt Natuur zijn Herman Nijhof en Emil Luning, vergezeld door hun vrouwen, afgereisd naar Naarden waar zij om 9 uur ontvangen werden door Henny Radstaak (redactie en reporter van Vroege Vogels). Daar maakten zij kennis met Flip van Duijn, de zoon van A.M.G. Schmidt en met de directeur van de Natuur en Milieufederaties, Joris Hogenboom. Ook de Gelderse Natuur en Milieufederatie (GNMF) was aanwezig om het Gelderse initiatief te steunen onder leiding van Directeur Volkert Vintgens en communicatiemedewerker Christine Wevers.


Uitreiking Pluk van de Petteflet Natuurprijs 2013

Het publiek heeft de afgelopen maand z’n stem kunnen uitbrengen op vier door een jury geselecteerde genomineerden. De Pluk van de Pettefletprijs is vernoemd naar het gelijknamige kinderboek uit 1971 van schrijfster Annie M.G. Schmidt en illustrator Fiep Westendorp. In het boek zet hoofdrolspeler Pluk zich met succes in om het betegelen van een groen gebiedje achter de Petteflet te voorkomen.

De eerste prijs ging naar de 19-jarige Jelle Medema uit Groningen. Met zijn “makkelijke moestuin” wist hij de meeste publiekstemmen te vergaren. Dit is een vierkante bak bestaande uit planken gevuld met een mix van tuinaarde die het voor iedereen eenvoudig maakt om op kleine schaal zijn eigen groenten en kruiden te verbouwen. Aan de prijs is een geldbedrag van € 3.000,- verbonden. Jelle Medema wil het bedrag besteden aan het schrijven van een kinderboek over de makkelijke moestuin en het verbouwen van eigen groenten.


Tweede plaats voor BmN

Buur maakt Natuur werd opvolgend tweede met de landelijke publiekstemmen. Een mooie prestatie waarop BmN trots en tevreden terug kan kijken. Emil Luning en Herman Nijhof namen een bos bloemen in ontvangst en een gierzwaluwenkast van de Gelderse Natuur en Milieufederatie. Ondanks dat BmN niet tot winnaar is verkozen hebben wij wel bekendheid geworven in Gelderland en Nederland en zijn warme contacten gelegd. Men beseft dat dit concept elders in Nederland ook zijn weg kan vinden.


Inspirerende voorbeelden

Joris Hogenboom van De Natuur en Milieufederaties zei voor Vroege Vogels dat de Natuur en Milieufederaties burgers ondersteunen bij het vergroten van de leefbaarheid in hun buurt en het meedenken over de toekomst van hun gemeente en het buitengebied. Nu de overheid veel minder doet op het gebied van natuur en milieu moeten wij burgers aan de bak. Jelle Medema en de andere ruim 150 mensen die meededen aan de Pluk van de Petteflet Natuurprijs zijn voor ons allemaal inspirerende voorbeelden, aldus Hogenboom.


Bedankt!

De afgelopen weken heeft Buur maakt Natuur zichzelf op de kaart gezet. Middels diverse acties zijn publiekstemmen geworven. Buur maakt Natuur bedankt iedereen voor hun steun en stem tijdens deze actie.


Buurgrond ’t Knapperslag

In het najaar van 2013 gaat BmN starten met de aanleg van het eerste deel natuur op buurgrond ’t Knapperslag. Maar wij zijn er nog niet. De rest van buurgrond ’t Knapperslag is nog niet verworven. Daarbij heeft Buur maakt Natuur uw hulp nog steeds hard nodig! Naast verkoop van gronden voor 6 euro per vierkante meter, staan wij ook open voor andere ideeën en acties! Heeft u ideeën voor de stichting Buur maakt Natuur of buurgrond 't Knapperslag, neem contact met ons op! Wij kunnen altijd actieve mensen gebruiken.


Bekijk ook


Foto bezoekerscentrum Naardermeer, uitzending Plukprijs Vroege Vogels


Foto bezoekerscentrum Naardermeer, uitzending Plukprijs Vroege Vogels


Foto bezoekerscentrum Naardermeer, uitzending Plukprijs Vroege Vogels

DOE MEE

 • Voor € 6,- m2

 • 100% besteed

 • Snel resultaat

Zij doen al mee!

 • Ida Spronk
 • Hans Legebeke
 • Huub Ploegmakers
 • Sander Turnhout Promotie
 • Hr. en Mvr. van Strien & van Strien- van Liempt.
 • Lutske Jepma
 • Anna van der Bruggen
 • Joop Bokhove
 • Sité Woondiensten
 • Marco van der Wagt

Alle deelnemers
't Knapperslag


Alle deelnemers
De Watertap