Maak samen nieuwe natuur in de Wehlse Broeklanden

Aanleg nieuwe natuur start dit jaar!

Nieuwsbericht, 2 mei 2013

Afbeelding: Kaart knapperslag met aangegeven de aanleg 2013, in groen kaderBuur maakt Natuur zal in 2013 starten met aanleg van nieuwe natuur. Door uw schenking kan het eerste deel  van buurgrond ’t Knapperslag  gerealiseerd worden. Eind van dit jaar kunt u als buur het eerste resultaat van uw schenking bewonderen en daar kunnen we trots op zijn. Hopelijk nodigt dat anderen uit mee te doen als buur! We gaan voor een gezonde leefomgeving voor mens, dier en plant.
 

Natte gronden

Begin april zijn in het veld op buurgrond ’t Knapperslag de plannen van Buur maakt Natuur doorgenomen met de adviseur van gemeente Doetinchem. Op die dag hebben wij uitgebreid het terrein bekeken om onze plannen op schets een stap dichter naar werkelijkheid te krijgen. Ondanks de lange en vooral droge vorstperiode bleek dat de grond nog erg nat is. Uiteindelijk goed voor de plannen die Buur maakt Natuur heeft gemaakt voor het terrein. Maar minder geschikt voor zwaar materieel waarmee de werkzaamheden uitgevoerd moeten worden. Voor graafwerkzaamheden is het straks van belang dat het terrein niet te nat is.
 

Procedures

De komende maanden zal in het veld zichtbaar nog niet veel gebeuren. Op de achtergrond worden door de gemeente procedures opgestart en de noodzakelijke ontheffingen aangevraagd. Naar verwachting is dit in de zomer afgerond. In tussentijd zal door plaatselijke agrariër het gras worden gemaaid. De grasopbrengst komt ten goede van natuurrealisatie op ‘t Knapperslag!
 

Schop in de grond

Als alle procedures afgerond zijn kan de schop de grond in. Naar verwachting zal dit gebeuren in de maanden augustus / september. Het eerste deel dat ingericht wordt is gelegen evenwijdig  aan de Vogelstraat. Hier zal een natte kwelrijke zone worden gerealiseerd, met een houtwal dat het terrein afscheid van de straat en het golfcomplex op de Belder. Aanplant van deze houtwal is mogelijk door GroenDichterbij waarderingsbijdrage van 350 euro. Bij slecht weer zouden de graafwerkzaamheden uitgesteld kunnen worden.

Afbeelding tijdlijn 2013

Wandelen over ‘t Knapperslag

Als alles voorspoedig verloopt zal het graafwerk in de herfst voltooid zijn. Een wandelpad over het terrein vanaf de Vogelstraat naar de Wehlse Beek wordt ook aangelegd. Aanplant van bomen en struiken op de nieuwe houtwal zal gebeuren in de late herfst. Hierbij zal Buur maakt Natuur geholpen worden door basisschoolleerlingen en aan te melden vrijwilligers.
 

Buurgrond ‘t Knapperslag

Zonder uw schenking zou Buur maakt Natuur dit niet kunnen verwezenlijken. Maar wij zijn er nog niet. De rest van buurgrond ’t Knapperslag is nog niet verworven. Daarbij heeft Buur maakt Natuur uw hulp hard nodig! Naast verkoop van gronden voor 6 euro per vierkante meter, staan wij ook open voor andere ideeën en acties! Heeft u ideeën voor de stichting Buur maakt Natuur of buurgrond 't Knapperslag, neem contact met ons op! Wij kunnen altijd actieve mensen gebruiken.

DOE MEE

 • Voor € 6,- m2

 • 100% besteed

 • Snel resultaat

Zij doen al mee!

 • Ida Spronk
 • Hans Legebeke
 • Huub Ploegmakers
 • Sander Turnhout Promotie
 • Hr. en Mvr. van Strien & van Strien- van Liempt.
 • Lutske Jepma
 • Anna van der Bruggen
 • Joop Bokhove
 • Sité Woondiensten
 • Marco van der Wagt

Alle deelnemers
't Knapperslag


Alle deelnemers
De Watertap